Celerový salát s jogurtem
2 celery, 5 petrželí, 100 g čerstvého nebo sterilovaného hrášku, 1
jogusrt, šťáva z poloviny citronu a špetka soli.
Celer a petržel jemně nastrouháme a smícháme
s citronovou šťávou, jogurtem a hráškem. Osolíme a dobře promícháme.
Veganský boršč
50 g krup, 50 g ovesných vloček, 1 brambor, 1 malá
cibule, 5 stroužků česneku, 1/8 hlávky zelí, polovina celeru, 2 mrkve, 2 petržele, čtvrtka červené řepy, 50 g uvařené bílé fazole, kávová lžička
kmínu, mořská sůl, polévková lžíce olivového oleje, 100 g naklíčené pšenice a hrst petrželové
natě.
Pokrájený brambor a cele, kroupy s kmínem, olejem a
vločkami uvaříme v litru vody. Do polévky na talířích přidáme uvařenou
fazoli, nadrobno nastrouhanou syrovou mrkev a syrovou červenou řepu, posekanou
cibuli a pokrájené zelí. Nakonec přidáme nadrobno nasekanou petrželovou nať a
naklíčenou pšenici. Osolíme mořskou solí.
Bramborové placky s kyselou smetanou
1 kg brambor, 2 čerstvá domácí vejce, 5 polévkových lžic jemné celozrnné mouky, 5
polévkových lžic sójového oleje, sůl, petrželová nať, špetka majoránky a kyselá
smetana.
Oškrabané syrové brambory nastrouháme, osolíme, přidáme
vejce, mouku, majoránku, a promícháme. Utvoříme placky a opečeme je po obou
stranách na rozpáleném oleji. Upečené placky potřeme kyselou smetanou a
posypeme nadrobno posekanou petrželovou natí.
Ovocný dort
300 g namočených a odpeckovaných švestek, 300 g strouhaných jablek, 1 balíček namočených
rozinek, 100 g ořechových jader, 50 g mletého máku, trochu skořice, šťáva
z poloviny citronu, 1 balíček mandlí, 100 g medu, 50 g strouhaného kokosu a 50 g meruňkového džemu.
Švestky,
ořechy a mandle posekáme a smícháme s ostatními přísadami. Směs dáme do
dortové formy vysypané strouhaným kokosem. Přes noc necháme ztuhnout v ledničce.
Před podáváním potřeme meruňkovým džemem, popřípadě ozdobíme šlehačkou a
strouhanou čokoládou